(untitled) (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2020)
Значителните промени во поглед на потребите и барањата за нови веш- тини и компетенции на полето на пазарот на трудот кои се условени од сиг- нификантниот технолошки развој, променливите економии, социјалните и политичките уредувања на земјите, ги ставаат образовните системи ширум светот (особено стручното образование и обука и образованието на возрасните) пред голем предизвик – Како да ги оспособат индивидуите со вештини и компе- тенции потребни за пазарот на трудот на иднината? Остварувањето на оваа амбициозна цел е можно единствено преку про- мена на парадигмата од „едно работно место за цел живот“ во „учење во те- кот на целиот живот“ или „доживотно учење“. Неформалното образование во контекст на концептот на доживотното учење е еден од начините кој овозмо- жува стекнување релевантни вештини, ставови и компетенции на индивиду- ите. Тоа ги надополнува недостатоците на формалниот образовен систем кој бавно се адаптира на социоекономските промени карактеризиран со конзерва- тизам, кој пак води до инерција на самите општества. Овој труд претендира да ја претстави образовната понуда и инклузив- носта во областа на неформалното образование на возрасните, анализирајќи ја програмската понуда од една страна и инклузивноста на самиот неформален образовен процес од друга страна. Добиените резултати се во насока на истак- нување на добрите практики, како и предизвиците кон кои треба итно да се постапи со цел остварување на целта за инклузија и еднаквост во контекст на концептот на доживотно учење.