НАОЃАЈЌИ ГО ПРВИОТ ИМПЕРАТОР ОД ПОСЛЕДНАТА ВИЗАНТИСКА ДИНАСТИЈА: ОЛОВЕН ПЕЧАТ НА МИХАИЛ VIII ПАЛЕОЛОГ ОД КОЧАНСКО (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2022)
Оловниот печат на Михаил VIII Палеолог пронајден меѓу неколкуте средновековни артефакти при истражувањето на локалитетот Горно Градиште, с. Долно Гратче, Кочани, неговиот носител и неговата локација беа повод за одново нурнување во немирните води на 13тиот век и обид да се фрли дополнителна светлина врз неговите бројни и на места, темни слоеви.Трудов се обидува да му даде поширок археолошки контекст на печатот и истовремено, тој археолошки контекст да го вметне во историското читање за човекот чие име ќе остане врежано во аналите на историјата како оној кој ќе успее да ја воскресне Византија и неговата поврзаност со овие простори.