ЕСЕЈ ЗА ПРИСТАПИТЕ КОН РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2022)
Во овој есеј се прикажани основните пристапи на Европската Унија за родовата еднаквост. Втемелена на формалната и суштинската еднаквост, Европската комисија следи двоен пристап со интегрирање на родовата перспектива во современите општествени текови и со иницирање на специфични мерки. Родовото интегрирање претставува интегрирање на перспективата на родова еднаквост во секоја фаза на политичкиот процес – дизајнирање, имплементација, мониторинг и евалуација – со цел да се подобри еднаквоста помеѓу жените и мажите. Тоа значи проценка на влијанието на политиките врз жените и мажите и, доколку е тоа неопходно, преземање чекори за промена на политиките. Целта е родовата еднаквост да стане реалност и да се подобри процесот на креирање на политиките преку нивно приближување кон потребите на граѓаните. Исходот на систематско интегрирање на приоритетите и потребите на жените и мажите во сите политики е со цел да се унапреди еднаквоста помеѓу жените и мажите и да се мобилизираат сите генерални политики и специфични мерки за постигнување еднаквост и притоа активно и отворено да се земат предвид во фазата на планирање на нивните ефекти врз ситуацијата на жените и мажите одделно при имплементацијата, мониторингот и евалуацијата.