In memoriam проф. Душица ПЕТРУШЕВСКА (1920 - 2008) (Annual of the Faculty of Philosophy in Skopje, 2008)
Тивко и ненаметливо како што живееше во Скопје почина Душица Петрушевска, класичен филолог и универзитетски професор на Филозофскиот факултет по предметите Историја на Стара Грција и Рим кои ги држеше пред студентите на катедрите за историја и класична филологија. Универзитетската кариера ja започнува на Катедрата за историја при Филозофскиот факултет на која останува cè до своето заминување во пензија.Проф. Душица Петрушевска, е родена 1920 година во Белград. Завршува класична гимназија со одличен успех, a дипломирала 1945 година, на Катедрата за класична филологија на Филозофскиот факултет во Белград. По ослбодувањето, заедно со својот сопруг Михаил Д. Петрушевски, доаѓа во Македонија каде што истовремено почнуваат да ги обавуваат своите универзитетски и гимназиски должности.