(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
односно трите бога, во неговиот онтолошки систем. Во релација со изворното учење за трите бога накратко е споменат проблемот на неговата теориска ин- клинација кон Истокот, особено кон јудаизмот. Наведени се главните поенти од онтолошката заднина на поставувањето и карактеристиките на боговите – со поставувањето на Бог и Материјата, претпоставената хиерархизација на божественото според функциите, и статусот на демиургискиот принцип. За- тоа, односот меѓу Првиот Бог и Вториот Бог, и можната поделеност на Пр- виот, или, поверојатно, Вториот Бог во два бога се разгледани низ соодветните примери од сочуваните фрагменти од делата на Нумениј. Покажана е дистинкцијата меѓу Првиот Бог, едноставен, самотен и фо- кусиран на себеси, и Бог кој е поделен на Втор и Трет Бог, односно космосот ка- ко производ на Вториот Бог. Идеите за поделеноста на Бог од страна на Мате- ријата се накратко изложени, како и идеите за еквиваленцијата на Врховниот (Првиот) Бог со Доброто, и примањето на добрината од страна на Демиургот. Разгледани се тврдењата според кои може да се смета дека Првиот Бог, принципот на постоењето, владее со (сферата на) битието, а Вториот Бог, пак, со подрачјето на настанувањето. Површно се разгледани разлозите за сло- женоста на теолошката концепција на Нумениј, и начините според кои кон- фузијата би можела да биде надмината.