(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Во последните години, Дарк веб се претвори во една од најдискутираните теми во круговите за кибербезбедност. Неодамнешните академски анализи и написи за медиуми имаат тенденција да се фокусираат како се користи ано- нимната природа на Дарк веб со цел да се овозможат криминални активности. Оваа статија ги анализира и ги потенцира главните улоги што ги има Дарк веб како маркет; како комуникациска платформа; како овозможувач на киберкри- минал; како овозможувач на анонимни финансиски трансакции и како полно- мошник на површинската мрежа. Поточно, привлекува внимание „црниот па- зар“ на интернет-темната мрежа бидејќи претставува скриен простор ста- нувајќи најголема аплицирана анонимна мрежа. Овој успех е поддржан од бројни одлики, карактеристики што се вградени во високотехнолошката структура на темната мрежа, на пример, тајност, анонимност и употреба на криптова- лути. Различното опкружување на пазарот Дарк веб кое е крајно анонимно, та- инствено, како и сигурно, го етаблира како случај за тестирање за неограничен интернет кој може да се добие на маркетот.