(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Во трудот се прави преглед на литературата за рамнотежа меѓу рабо- тата и семејството, вклучувајќи и дискусија за главните причини и исходи од семејно-работниот баланс. Во трудот се претставува теоријата за граница ме- ѓу работата и семејството – како нова теорија за семејно-работен баланс. Во трудот се формулира концептуален модел кој ги поврзува работата, семејство- то и границата меѓу нив - планирање на барањата и ресурсите за работа и ква- литетно извршување на семејната улога. За решавање на предизвиците со кои се соочуваат работниците кои се родители, а со цел балансирање на работните и семејните обврски, во април 2017 година, Европската комисија ја предложи иницијативата „баланс меѓу работата и животот“. Оваа иницијатива е клу- чен резултат на Европскиот столб за социјални права. Директивата за рамноте- жа помеѓу работата и животот поставува нови или повисоки стандарди за от- суство на родители, татковство и старатели, и право да се бараат флексибилни форми на работа. Во студијата се појаснува кои политики се познати во земјите членки на Европската Унија. Понатаму, се анализира важноста од воведување се- мејно- пријателски политики за рамнотежа меѓу работата и семејството и кои препораки за политики се најдобри за нашата земја. Трудот завршува со предлози за натамошно унапредување на македонските политики за семејство.