(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Нарушувањата во исхраната биле познати од дамнешни времиња, но во денешно време тие претрпеле многу измени. Првите записи за нарушува- ња во исхраната се забележани уште во античко време, па кај римските им- ператори итн. Постојат пишувани документи за изгладнувања и прекин на менструалниот циклус кај монахињи уште од деветтиот век. Сенека, за тогашниот начин на живеење, рекол: „Луѓето јадат за да пoвраќаат и повра- ќаат за да можат повторно да јадат“. Тоа, во суштина, ја претставува раз- ликата на тогашниот начин и стил на живеење и денешните нарушувања во исхраната, при што основната цел е намалување на телесната тежина. Нарушувањата во исхраната означуваат нездрави навики во хране- њето, односот кон храната и одржувањето на телесната тежина, а заеднич- ка карактеристика на сите растројства во исхраната е растројството во перцепцијата на своето тело. Болестите на нарушување во исхраната се значаен психолошки, соци- омедицински и општоздравствен проблем. Најновите светски истражувања и нивните резултати покажуваат дека е неопходно да се инвестира во пре- венција на овие заболувања, во адекванта обука и едукација на родителите во формирањето здрави навики во исхраната кај децата, едукација на медицин- ските лица во рано препознавање и откривање на ризиците, а подоцна и забо- лувањата на нарушувања во исхраната, едукација во училиштата и други стручни кадри што имаат контакт со популацијата која е во ризик за раз- вој на нарушување во исхраната. Адолесцентите ја претставуваат групата која се наоѓа во најголем ри- зик за развој на нарушување во исхраната од кој било вид, што е потврдено во спроведеното истражување. Влијанието на современиот начин на живеење, влијанието на медиумите, врсниците, целиот социокултурен притисок врз личноста, а и многу други надворешни фактори го поттикнуваат и го зголе- муваат бројот на лица со нарушувања во исхраната.