(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
со постоење ненормален или оштетен развој кој се манифестира пред третата година од животот со карактеристичен облик на патолошко фун- кционирање во сите три области на социјалните интеракции, во комуника- циите и со повторувачко однесување (СЗО, 2018). Дали и во колкава мера интензивниот третман влијае врз состојба- та на секое дете со аутистичен спектар на нарушување, всушност, е појдов- на точка во овој труд. Резултатите од истражувањето покажуваат дека по- стои значително подобрување на состојбата на децата со аутистичен спек- тар на нарушување при интензивен третман по процена по одреден времен- ски период.