(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Овој труд претставува кус преглед на античките теориски огледи за пис- мото: како во антиката бил дефиниран поимот ‘писмо’ (ἐπιστολή, epistula), што се расправало во теоријата за писмата, од какви препораки се состоел епистоларни- от decorum и кои видови писма биле дефинирани во античките прирачници за сос- тавување писма. Целта на трудот е врз основа на сочуваните сведоштва да се ре- конструира античката епистоларна теорија. Директни сведоштва за оваа теорија се екскурсот за писмата во списот „Περὶ ἑρμηνείας“ на Псевдо-Деметриј, два при- рачника за пишување писма („Τύποι ἐπιστολικοί“ и „Ἐπιστολιμαῖοι χαρακτῆ- ρες“), еден кус трактат на софистот Филострат од Лемнос, едно писмо на Грего- риј Назијанин и апендиксот „De epistulis“, поместен на крајот од реторичкиот при- рачник на Јулиј Виктор „Ars rhetorica“. Индиректни сведоштва, пак, за античката епистоларна теорија се не толку бројните попатни забелешки за писмото како об- лик и за видовите писма, кои се среќаваат, главно, во Кикероновите писма.