(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2018)
Во современото општество многу фактори имаат влијание врз севкупни- те општествени текови и со право може да се каже дека нема ниту една општес- твена сфера која не останува недопрена од промените што се случуваат секој- дневно. Покрај низата специфики на современото живеење, секако дека посебна спе- цифика е религијата, како еден од најсложените општествени феномени. Совреме- ните социолози на религија го истакнуваат ставот дека и во 21 век, во ерата на гло- бализација и интернет-револуција, религијата не само што не го губи здивот со сов- ремието, напротив, сè повеќе се етаблира во општественото милје. Но она што е посебно значајно кога говориме за религијата е потенцирањето на моралните ас- пекти, посебно на доминантните монотеистички религии (јудаизам, христијан- ство, ислам), како општочовечки морални вредности и со чие прифаќање личноста морално и вредносно ќе се надгради.