(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Во трудот ce анализираат плимите и осеките на одделни либерални тендеции во македонското општество во периодот на социјалистичка Југославија. Анализата е поставена во контекст на политичките слободи, слободата на творештвото и можностите за различни толкувања на тогашните општествени состојби. Во mue рамки ce посочуваат и одделни карактеристични примери од персонална природа преку кои ce прекршувале тенденциите на болшевизмот и либерализмот ео Република Македонија.