(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Деиес cè повеќе е видлива инфгштрацијата на мегународните терористички гpyпи βο светските финаисиски текови и мегународниот монетарен систем. Трудот lu анализира целите на дејствуеање на мегународните терористички организации кои ce поместуваат од психолошки ефект на креирање страв и несшурност кон разорен ефект за мегународната економија и разорни еколошки последици. Со оглед на можноста да ce произведат катастрофални последици врз светската економија, да ce дестабилизираат глобалните политички, финансиски и монетарни односи, да ce дестабилизираат светските текови на капитал и инвестиции, да ce загрози Глобалната безбедност, започнува трансформацијата на тероризмот вο партнер вο новиот глобален конфликт.