(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Трудот претставува крипшчки осврт за потребата од регулирање на приватната безбедност во националните држави. Стартната премиса е дека овој сектор мора да биде соодветно регулираи со соодветни прописи кои вообичаено ги поставуваат стандардите што треба да ce исполнат при работењето. Со други зборови, концептот на концептот на регулација треба да ги обедини различните делови на политиката иа приватното обезбедување и го претставува. Институционалното средство преку кое можат да бидат остварени целите. Во таа смисла, регулацијата создава еден механизам преку кој ce реализираат преземените активности што во основа ќе значи и легитимност во работењето како интегрален елемент околу кој ce врти политиката на приватното обезбедување.