(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Османлиската садова керамика од Македонија е сосема непроучена. На ова место ce прави обид преку дел од достапните материјли од Скопско Кале, Исарот — Штип и од една приватна колекција да ce претстават најкарактеристичните особини иа оваа богата продукција.