(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Во овој прилог разгледувам. еден сегмент од пропагандните војни во Македонија од крајот na XIX и почетокот на XX еек. Во овој период Македонија преставувала арена на пропагпадни активности и конфронтации меѓу грчката, српската, бугарската и романската пропаганда. Во трка no македонското православно население, споменативе пропаганди не бирале средства и методи. Притоа највулгарно биле злоупотребувани елементарните верски, просветни и хумани потреби на македонското православно население за наметнување на национална свест за политичките претензии на спонзорите. Во пропагандната војна no „ душите на живите “ не биле поштедени ниту мртвите. Притоа започнала една бизарна битка за гробишта и мртовци која е непоимлива за христијанскиот морал и етика и воопшто за човечкиот разум.