(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Погледите на западните историчари за регионот секогаш ce интересни за анализа и читање. Македонија како дeл од Балканот нe може да биде заобиколена од истражувањето, разгледувањето и толкувањето на минатото од страна на западните историчари. Во оваа статија ќе ce обидам да дадам еден преглед и анализа на тоа како некои западни историчари гледале на османлиска Македонија во 19 век. Во таа насока главен акцент во овој прилог е посветен на неколку теми-територија, население, политичка и економска историја и општествениот живот.