(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Политичко-криминалната поврзаност, концентрацијата и фузијата на политичката и криминалната моќ, достигнува до највисоко ниво вο многу нации-држави. Организираните криминални групи развиваат кооперативни односи со државните авторитети за да добијат npucman и да ги искористат политичките, економските и општествените инструменти на државата за сопствени цели. За дa ja зголемат безбедноста на иивните операции, тue исто така ce обидуваат да формираат договори со локалните и/или националните, политички и правни органи. Од своја страна, државните органи ce стремат кон кооперативни односи со криминалните елементи од различни причини, како што ce лична корист, за обезбедување гласови, финансиска добивка или за контрола на непријателите. Во студијата ce npaвu обид да ce идентификуваат факторите кои го олеснуваат утврдувањето на политичко-криминалната поврзаност, како брзите технолошки промени, приватизацијата или политичката транзиција. Целта на овој труд е да ce утврди како овие односи ce формираат, кои заеднички активности ce преземаат за егзистирање на оваа поврзаност и да ce утврдат методите за попречување на овој вид на политичко-криминална поврзаност.