(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Во рамките па ова истражување ce испитувани стратегиите за соочуваље за стрес кои ги користат децата згрижени во установите за социјална заштита. Овие деца најмногу ja користат стратегијата насочена кон решавање на проблемот (М=66.6), a најмалку стратегијата насочена кон емоции (М=34.6). Tue ce состојат од 15 можни начини за соочување со стресот, пa децата најмногу ja користат емоционалната поддршка (М=11,7), активното справување (М=11,б) и употребата на социјалната поддршка (М=11,5), a најмалку употреба на супстанци (М=7,1), бихевиоралната деранжираност (М=9) и негацијата (М=9,2).