(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Интересот во овој труд е фокусиран кон специфичен тип на маргинализација кај дел од ромската популација, во Република Македонија. Причините за маргинализацијата ги наоѓаме во историскиот, културолошкиот и социјално-економскиот контекст. Причините за состојбата на сиромаштија ce во: • историските фактори кои влијаеле на степенот на адаптација и интегрираност на Ромите во новите културни и социјални средини, • културолошките фактори, кои ce специфични за оваа популација, • социјално-економските фактори, кои укажуваат на влијанието на така наречените „ромски занимања ”, врз нивниот социо-економски статус, • неинтегрираноста во образовниот систем, • отуството на едукација за планирање на семејството. Притоа ce прави обид да ce објасни „магичниот круг ” на причинско-последичнumе врски, меѓу нивната маргинализираност и состојбата на сиромаштија.