(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Во трудот е презентиран психолошкиот договор како ментален модел за работните односи. Во воведниот дел е направена споредба меѓу психолошкиот договор и формалните договори за работа. Потоа ce опишани неговите основни компоненти: верувањата на поединецот за личните обврски кон работодавачот и верувањата на поединецот за обврските на работодавачот кон него. Според најопштата категоризација тue можат да бидат релациски и трансакциски, a во зависност од тоа кој од двата типа верувања е позастапен, може да ce зборува за релациски или трансакциски тип психолошки договор. Во понатамошниот текст е објаснет процесот на формирање на психолошкиот договор каде клучни ce барањето и осмислувањето на информации за работните обврски. Во завршниот дел е дискутирана неговата важност и практичната примена.