(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Грчката политика no говорот на Колетис во собранието во 1844 година своите активности ги насочила кон територијално проширување на Кралството Грција. Македонија, како една целина, станала дел од тue аспрации. Сепак во текот на Големата источна криза дошло до ревидирање на обемот на грчките аспирации во османлиска Македонија. Политиката и науката заедно ja дефинирале линијата која започнувала од Oxpид и завршувала кај Неврокоп како максимум на грчките аспирации во Македонија. Таа станала и максимум на можните отстапки кои Грците би ги правеле во преговорите со Србите и Бугарите за дефинирање на линијата на поделба на Македонија на интересни сфери.