(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2010)
Когнитивно бихејвиоралниот пристап е, пред cè, насочен кон тешкотиите што клиентот ги има „ сега и овде “ и ce базира на развивање заедничко гледигите за проблемот на клиентот. Когнитивно-бихејвиоралниот пристап ce спроведува на поединци, семејства и групи на луѓе за да ce обезбеди психолошка помош на секого, без оглед на способностите, културата, расата, полот или сексуалната преференција. Психотерапевтите што го применуваат овој модел ce стручњаци од областа на менталното здравје, како што ce медицински сестри, психолози, лекари, социјални работници и советници. Когнитивно бихејвиоралниот пристап може да ce користи групно или индивидуално, самостојно или во комбинација со медикаменти во зависност од тежината или природата на проблемот на клиентот. Основните чекори во структурата на когнитивно бихејвиоралниот npucman ce: идентификување на негативни мисли, модификување на негативни мисли, идентификување и модификување на дисфункционални претпоставки и бихејвиорален експеримент.