(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Анализата на односот меѓу припишувањето на каузалноста и припишувањето на одговорноста за сопствените постапки и за постапките на другите открива дека во многу случаи перцепцијата на каузалноста сe појавува како клучен елемент при изведувањето судови за одговорноста. Но, врската меѓу овие два атрибуциски феномена не е непосредна и нужна. Припишувањето на одговорноста е посложен процес од трагањето по причините на постапките. Припишувањето на одговорноста, луѓето може да применуваат и други атрибуциски критериуми за одговорноста д арасудуваат на различи начини.