(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Текстот ги дискутира разликите во дефинирањето и користењето на генерализациите од страна на приврзаниците на квантитативниот и квалитативниот метод во областа на психологијата. Образложени ce прет- поставките кои кај двата пристапи генерираат спротиставени гледања на можноста за генерализација, нејзината употребна вредност, но и нејзините импликации врз креирањето на политики кои ги уредуваат односите меѓу луѓето. На крајот ce изнесени алтернативни стратегии за генерализирање, во рамките на кои двата методолшки пристапи ce приближуваат еден до друг - квантитативниот, преку релативизирање на сигурноста на воопш- тувањата, a квалитативниот, со признавање на важноста на генерализирањето за можноста да ce интервенира врз основа на наодите.