(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Базичнитепсихолошкипотребиседефинирааткаковнатрешни услови неопходни за постојаниот психички интегритет и добросостојба. Тоа ce енергизирачки состојби и нивното задоволување придонесува за добросостојбата и психичкото здравје, a незадоволеноста води кон нивно влошување. Овие психолошки потреби се со вродени основи, a нивното оформување, манифестирање и задоволување е под силно влијание на средината. Наодите покажуваат дека колку е поизразена нивната задоволеност, толку е повисоко нивото на субјективната добросостојба. Воедно, резултатите покажуваат дека од суштинско значење за оптималното функциоиирање и субјективната добросостојба е, задоволеноста на сите три потреби да биде во рамнотежа.