(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Во периодот од крајот на XIII век и во текот на првата половина на XIV век на територијата на жупата Полог, во тој временски интервал во составот на српската држава, изворно ce засведочени неколку претставници на локалната власт кои извршувале конкретни должности: севасти-учесници во судски спорови: а.) член на суд, б.) сведоци; прахтор-даночен чиновник; кнез-помошник на кефалијата или селски старешина; винар-собирач на данокот од вино; травничар-собирач на данокот од ползуваните државни пасишта; кефалија-во ранг, општ“ кефалија, управник на полошката жупа; челник-управник на неколку селски населби.