(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Ha ова место ce изнесуваат и ce образложуваат аргументите кои одатво прилог на хипотезата за професионалната ознака на еденпрстен од некрополата во Водоча кај Струмица. Наведениот прстен е едноставен, излеан од бронза, но на главата, која служела икако печат, има врежана претстава на скорпион. Деталната анализа упатува на тоадека неговиот носител, веројатно, бил членна војничката посада којашто маневрирала со опсадните, фрлачки постројки наречени „скорпиони“. 1- лост 2- проентилц 3- прл/ίλ ^•ПрИ^рКУбАЧ 5-ше b-сопирачка По своите морфолошки особини. овојпрстен припаѓа на доцниот ХIV век, со тоа што тој секако, ce употребувал и во првата половина на XV век.