(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Транснационалниот организиран криминал и корупцијата во новиот меѓународен амбиент cè noчесто и поуспешно ги„елиминираат“ националните државни граници и постануваат една од најсериозните современи глобални безбедносни закани. Примарниот предизвик за анализирање на етиолошките карактеристики на транснационалните безбедносни закани е детерминирањето кои од нив сe најопасни за националната и меѓународната безбедност.