(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Процесите на глобализацијата го добија приматот на регулатор на светските случувања. Контроверзите и ривалствата од времето на Студената војна, остави антагонизми кои водеа кон редица војни и конфликти насекаде во светот. Периодите исполнети со осцилации на мир и војна укажаа дека на процесите на глобализацијата и на војната како општествена појава, не треба да ce гледа како на посебни издвоени прашања. Во свет сочинет од земји „класифицирани“ како од Прв, Втор или Трет свет, тешко е да ce пронајде заедничко мирољубиво решение. „Двојните стандарди“ што ги промовира глобализацијата, остава можност од појава на нови конфронтирања помеѓу „силата“, „правата“ и„интересите“ на државите и на меѓународните организации.