(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2009)
Дуализмот меѓу духот и телото, духот и материјата, претставувал и претставува предизвик за многу автори. Поставени ce голем број теории и секоја од нив тврди дека има решение за овој проблем. Авторот на овој текст прави анализа на неколку современи теории во филозофијата, кои решението на проблемот за одоносот меѓу духот и телото го гледаат во промовирање нов пристап кон овој традиционален филозофски проблем. Во текстот ce прикажани теорииите и ставовите на авторите Мајкл Артур Сајмон, Џон Џ. Смарт, Томас Нејгел и Пол Рикер.