(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Текстот претставува извештај од анализа на наставните содржини во учебници по предметите Македонски јазик, Историја и Природа и општество за основно образование, од аспект на нивната родова сензитивност. Анализирани ce 8 случајно избрани учебници и тоа според фреквенциja на појавување на Главни машки и женски ликови, активности на ликовите од двата пола: застапеност на авторки наспроти автори, број на главни машки и женски ликови, улоги во кои ce јавуваат машките и женските ликови во текстовите и особините кои им ce припишуваат на двата пола. Наодите укажуваат на тоа дека постои во поглед на сите анализирани аспекти, наставните содржини ce родово пристрасни. Освен тоа, не е направен никаков обид да ce дискутира положбата на жените низ различните периоди или пак борбата за нивна еманципација.