(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Денес, cè почесто ja спомнуваме глобализацијата како еден современ, и општ процес кој ги зафаќа сите домени на животот. Имено, глобализацијата е подеднакво политички, економски, технолошки и културен феномен. Taa претставува процес на ширење и продлабочување на оштествените односи и институции во просторната и врменската димензија. Глобализацијата е процес кој условува поврзување на светот по сите основи; создава ce поголема меѓузависност и опфаќа процеси на постепено унифицирање на сите системи во државите. Всушност, процесот на глобализација го сочинуваат мноштво политички, економски, културни, безбедносни и општествени појави кои ja зголемуваат интеракцијата помеѓу државите и општествата, кои од ден на ден светската цивилизација ja прават поглобална, поповрзана, информирана, транспарентна и подостапна за cè поголем дел граѓани. Трудов што го претставуваме пред поширокаша јавност, претставува анализа на досегашните состојби во политичките, економсктие и безбедносните системи на земјите кои настанаа како резултат на процесот на глобализација, a кои во ниту еден момент не можат дa ja одминат Република Македонија.