(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Обединетото Кралство на Велика Брипланија и Северна Ирска (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) e држава на британските острови во Атлантскиот Океан која ce наоѓа северозападно од европскиот континент и ce дели на четири географски целини: Англија, Шкошска, Велс и Северна Ирска. Површината на нејзината територија изнесува 244.110 км2 од кои на Англија и припаѓаат 130.410 км2, на Шкотска 78.790 км2, на Велс 20.760 км2 и на Северна Ирска 14.160 км2. Според податоците од 2005 togima, бројот на жители изнесува 60.441,457 од нив во Англија живеат 49.855,700 жишели, во Шкотска 5.057,400 жители, во Велс 2.938,000 жители и во Северна Ирска 1.702,600 жители. Бруто-домашниот производ во 2007 година пзнесувал 2,147 илјади милијарди УСД. Бруто-националниот производ по глава на жител за 2007 година изнесувал 35.300 УСД. Велика Британија има важна yлoгa во меѓународната заедница. Таа е членка на: ООН, НАТО, ЕУ, ОБСЕ, Γ-7, Светската трговска организација, Мегународниот монетарен фонд, Интерпол u други значајни меѓународни организации. Велика Британија е постојана членка на Советот га безбедност на ООН и водечки воен контрибутор во HATO и во одбранбениот идентитет на ЕУ.