(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Во трудот ce презентирани сознанија за положбата на малолетните сторители на кривинни дела кај нас во Εвροпа и вο некои земји надвор од Европа. Меѓудругото, наведени ce критериумите за лимитирање на старосните граници за постоење на вина кај споменатата категорија на сторители, како и смислата и значењето на долната и горната граница. Исто така, прикажана е разликата вο поедини законодавства вο поглед на фиксирањето на долната и на горната старосна граница за постоење на одговорност за стореното дело. Во трудот ce презентирани надлежностите на право-судните и органите на социјална заштита во различни земји. Презентирани ce и можностите вο поедини земји за примена на позитивните законски прописи наменети за малолетните сторители кај младите полнолетни лица.