(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2008)
Книгата Оценување со тестови на знаење ce состои од седум поглавја, секое со по неколку обработени поднаслови. Во првото поглавје, насловено Тестовите на знаење како метод на оценување, авторката ги образложува функциите на оценувањето, како и релацијата меѓу оценувањето, поучувањето и учењето. Понатаму, ce презентира улогата на те- стовите на знаење во наставата и нивната поврзаност со наставните цели и когнитивните процеси дефинирани со Блумовата таксономија на когни- тивни цели во наставата. Следното поглавје е посветено на правење дистинкција меѓу различните видови тестови на знаење според три усвоени критериуми на поделба. Видовите тестови ce прегледно споредени во однос на неколку стандардни карактеристики, a дискутирани ce и нивните предности и недостатоци.