НАОЃАЈЌИ ГО ПРВИОТ ИМПЕРАТОР ОД ПОСЛЕДНАТА ВИЗАНТИСКА ДИНАСТИЈА: ОЛОВЕН ПЕЧАТ НА МИХАИЛ VIII ПАЛЕОЛОГ ОД КОЧАНСКО (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2022)
Оловниот печат на Михаил VIII Палеолог пронајден меѓу неколкуте средновековни артефакти при истражувањето на локалитетот Горно Градиште, с. Долно Гратче, Кочани, неговиот носител и неговата локација беа повод за одново нурнување во немирните води на 13тиот век и обид да се фрли дополнителна светлина врз неговите бројни и на места, темни слоеви.Трудов се обидува да му даде поширок археолошки контекст на печатот и истовремено, тој археолошки контекст да го вметне во историското читање за човекот чие име ќе остане врежано во аналите на историјата како оној кој ќе успее да ја воскресне Византија и неговата поврзаност со овие простори.
Keywords: сигилографија, Палеолози, Византија, средновековие, источна Македонија