ТРАНЗИЦИИТЕ НА ФОРМАНТИТЕ КАКО АКУСТИЧНИ ЗНАЦИ ЗА МЕСТОТО НА АРТИКУЛАЦИЈА ВО ПЕРЦЕПЦИЈАТА НА ГОВОРОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2021)
Транзициите на формантите ја рефлектираат вкупната промена на формата на вокалниот тракт во текот на продукцијата на говорот. Целта на студијата беше да се анализира транзицијата на F1 и на F2 на македонските вокали во контекст на консонанти. Студијата вклучува 12 родени говорители на македонски јазик (средна возраст 42,7±11,9 години).Вокалот /о/ во контекстот на дентално-алвеоларен плозив /до/ имаше десцендентна транзиција на F2 во траење од 38 ms и размер на транзицијата 772 Hz, а во контекстот на веларен плозив /го/ десцендентна транзиција на F2 во траење од 25 ms и размер 85 Hz. Вокалот /а/ во контекстот на алвеоларен фрикатив /ша/ имаше десцендентна транзиција на F2 во траење од 25 ms и размер 324 Hz, а во контекстот на лабијален фрикатив /фа/ имаше асцендентна транзиција на F2 во траење од 38 ms и размер 214 Hz. Вокалот /у/ во контекстот на палатален фрикатив /ју/ имаше десцендентна транзиција на F2 во траење од 48 ms и размер 1084 Hz. Локусот на F2 за дентално-алвеоларен консонант беше 1900 Hz, за веларен 2100 Hz, за алвеоларен 1700 Hz, за лабијален 1200 Hz и за палатален консонант беше 2600 Hz.Локусот на F2 е највисок за палаталните консонанти, а најнизок за лабијалните консонанти. Транзицијата на F2 е акустичен знак за местото на артикулација.
Keywords: КОАРТИКУЛАЦИЈА; ТРАНЗИЦИЈА НА ФОРМАНТ; АРТИКУЛАЦИЈА; ПЕРЦЕПЦИЈА НА ГОВОР