УЧЕЊЕТО ЗА БОГОВИТЕ ВО ОНТОЛОГИЈАТА НА НУМЕНИЈ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
односно трите бога, во неговиот онтолошки систем. Во релација со изворнотоучење за трите бога накратко е споменат проблемот на неговата теориска ин-клинација кон Истокот, особено кон јудаизмот. Наведени се главните поентиод онтолошката заднина на поставувањето и карактеристиките на боговите– со поставувањето на Бог и Материјата, претпоставената хиерархизација набожественото според функциите, и статусот на демиургискиот принцип. За-тоа, односот меѓу Првиот Бог и Вториот Бог, и можната поделеност на Пр-виот, или, поверојатно, Вториот Бог во два бога се разгледани низ соодветнитепримери од сочуваните фрагменти од делата на Нумениј.Покажана е дистинкцијата меѓу Првиот Бог, едноставен, самотен и фо-кусиран на себеси, и Бог кој е поделен на Втор и Трет Бог, односно космосот ка-ко производ на Вториот Бог. Идеите за поделеноста на Бог од страна на Мате-ријата се накратко изложени, како и идеите за еквиваленцијата на Врховниот(Првиот) Бог со Доброто, и примањето на добрината од страна на Демиургот.Разгледани се тврдењата според кои може да се смета дека Првиот Бог,принципот на постоењето, владее со (сферата на) битието, а Вториот Бог,пак, со подрачјето на настанувањето. Површно се разгледани разлозите за сло-женоста на теолошката концепција на Нумениј, и начините според кои кон-фузијата би можела да биде надмината.
Keywords: НУМЕНИЈ; ПРВ (ВТОР, ТРЕТ) БОГ; ДЕМИУРГ; МАТЕРИЈА; ПОСТОЕЊЕ