СИСТЕМСКА СЕМЕЈНА ТЕРАПИЈА ВО РАБОТА СО КОРИСНИЦИ НА НАРКОТИЧНИ СРЕДСТВА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
По долгогодишни медицински истражувања, јасно е дека зависноста оддроги е сложено мултифакторско биолошко и нарушено однесување. Научнитедостигнувања овозможуваат развивање на третмани кои го помагаат нормали-зирањето на функционирањето на мозокот на засегнатите лица и ги поддржу-ваат во менувањето на нивното однесување. Нудењето третмани врз основа нанаучни докази сега им помага на милиони засегнати лица да ја вратат контро-лата врз нивните животи. Токму психосоцијалната работа со овие лица пружавакви методи кои во соработка со зависникот кој секако мора да биде подготвенна овој вид соработка може да продуцираат ефекти позитивни и за него и засредината вклучувајќи го и семејството кое секогаш е најзасегнато од зависнич-киот проблем.Овој труд обработува дел од тие методи, односно системска семејна те-рапија која би овозможила прогрес во однесувањето на зависникот, неговатажелба за промена во однесувањето односно третмани за лечење и превенција одрелапс и рецивидно однесување. Целата таа композиција на психосоцијална ра-бота, работа преку семејните терапии, и контрола над зависникот овозможе-но и потпомогнато од официјалните здравствени и граѓански асоцијации при-донесуваат за оформување на целокупна стратегија за помош на зависниците инамалување на бројот на зависници во државата.
Keywords: СИСТЕМСКА СЕМЕЈНА ТЕРАПИЈА; ТРЕТМАН; ЗАВИСНИЦИ