СЛЕПИЛО И АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР НА НАРУШУВАЊЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Аутистичниот спектар на нарушување (АСН) е честа појава кај децатасо слепило. Разликувањето на карактеристиките „слични на аутизам“ и „вис-тински“ аутистички карактеристики е многу тешко, и бара клиничко искус-тво со деца со слепило и нивниот типичен развој, како и соодветно приспособе-ни алатки за проценка.Целта на овој труд е да се направи преглед на карактеристиките на сле-пилото и АСН. Анализирана е стручна литература според критериумите наПРИЗМА. Направена е детална анализа на публикации од ЕРИК, ЕБСКО,Science-Direct, PROQUEST, SCOPUS, and Google Scholar. Најновите истражува-ња покажуваат дека преваленцата на АСН е поголема кај лица со оштетен вид(48%) отколку кај општата популација (1,5%), а ризикот од АСН се зголемувасо сериозноста на оштетување на видот. Исто така, истражувањата покажу-ваат дека одредени етиологии на слепило се особено висококоморбидитетни соАСН, како што е хипоплазија на оптичкот нерв, прематурна ретинопатија ианофталмија.
Keywords: СЛЕПИЛО; АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР НА НАРУШУВАЊА; ПРЕВЕЛЕНЦИЈА; ИНСТРУКЦИОНАЛНА ПРОГРАМА