ПАТУВАЊЕ ДО НЕЗАВИСНОСТ И АВТОНОМИЈА: НОРМИ ЗА ТРАНЗИЦИИ И ЕМАНЦИПИРАЊЕ НА ГЛУВИ И НАГЛУВИ АДОЛЕСЦЕНТИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Кога дискутираме за транзициите на глувите и наглуви адолесценти,нив треба да ги перципираме холистички и да ги препознаеме природата и ком-плексноста на врските меѓу традиционалните транзиции. Мерките за „ус-пешни“ или „неуспешни“ транзиции, не секогаш се усогласуваат со традицио-налните транзиции засновани на настани како и на институциските транзи-ции. Треба да ги прошириме нашите сфаќања за процесите на транзиција и по-сакуваните исходи. Успешната транзиција започнува со довербата во глувите инаглувите ученици да го водат сопствено планирање за транзиција.Автономијата на глувите адолесценти е поврзана со подобро вработувањесо бројни можности за напредување и повисок приход. Автономните верувања,капацитети и акции се поврзани со подобрени исходи за учениците со попреченост.Кога дискутираме за можностите за вработување, јасно е дека постои променана традиционалните параметри на индустриското општество. Старите тра-диционални занимања се заменети со потребата на лицата да се адаптираат нановите стандарди за работа и на променливите услови на пазарот, преку преква-лификација или промена на занимањето. За да се подобри развојот на автономи-јата, средините мора да ги олеснат можностите за индивидуата да преземе кон-трола врз сопствениот живот, и слободно да донесува одлуки и да прави избори.Кога дискутираме за независноста и автономија, нив мора да ги поврземесо новите технологии во подем. Технологијата значи зголемен пристап, независ-ност и потпирање на себеси. Со високите очекувања од родителите и настав-ниците и преку користење на технологијата во образовни цели, овие глуви инаглуви адолесценти ќе бидат подготвени за факултет и за соодветни кариери.
Keywords: ГЛУВИ; АДОЛЕСЦЕНЦИЈА; АВТОНОМИЈА; НЕЗАВИСНОСТ