ГМО1 - ШТО Е ТОА И ШТО ЌЕ НИ Е ТОА НАМ!? (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Биоетичкото размислување во однос на биотехнологијата треба да имаважна улога во нашите животи, гледишта и законодавство. Главните дебати беаи сè уште се околу регулативата, безбедноста и моралниот статус на одредениапликации на модерната биотехнологија, како што е ГМО. Има стравувања воврска со тоа дека технологијата е автономна без јавна контрола поради нејзи-ниот стратешки карактер. Свеста за технолошкото влијание врз современиотживот станува сè поочигледна како што продолжува да се развива примената набиотехнологијата. Како тогаш можеме да создадеме платформа за ракување собиотехнологијата на начин што ќе се усогласи со нашите ставови за добар жи-вот, т.е. на здрав, корисен и еколошки одржлив начин?Оваа статија токму затоа покренува на дискусија некои важни пра-шања што треба да се земат предвид во однос на етичките димензии на тех-нологијата и како таа се користи. Дали се применува кон поголемо добро? Идали сегашните регулативи или недостатокот од нив ги прекршуваат нашитеодговорности кон другите со тоа што не им дозволуваме да изберат дали свеснои доброволно ги преземаат ризиците од внесување на овие ГМ- супстанции?
Keywords: ГМО; биоетика; биотехнологија; природа; одговорност