ЌЕРКИТЕ ЧОВЕЧКИ И СИНОВИТЕ БОЖЈИ: ПАДОТ НА АНГЕЛИТЕ И (НЕ)ПОКРИВАЊЕТО НА ЖЕНИТЕ СПОРЕД ТЕРТУЛИЈАН (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Во текстот се изложени ставовите на Тертулијан за катастрофалнотоспојување (преку склопување на брак) на ќерките човечки со синовите божји одприказната за паднатите ангели. Произведеното потомство е ужаснувачкиопасно по човековиот род на земјата, и затоа, целта на Тертулијан е да се спречикаква било реактуализација на таквиот поразителен настан. Тој го изложуваова преку позицијата за примордијалната грешност на жената и винатана убавите ќерки човечки, кои со својата нескромна и непокриена убавина гисоблазниле ангелите до тој степен, што предизвикале да ги напуштат нивнитенебесни живеалишта и функции, и да се симнат на земјата, на тој начиннарушувајќи го поредокот во светот, и носејќи им на луѓето знаења и разновиднипроблематични способности, од кои најзли биле оние кои биле најпривлечнитокму за жените.Целта на Тертулијан е да инсистира на неопходноста за покривањена жените, особено девиците, затоа што тие биле проблематичните ќеркичовечки од приказната, за да не бидат опасни по чедноста на мажите, и особено,по невиноста, моралноста и онтолошката стабилност на ангелите, но и поуреденоста на црковната заедница. Ова е покажано низ неговата полемикапротив Маркион, и низ спротивставувањето на обичаите на непокривањена дел од жените во рамките на црквата. Низ одбрани примери од опусот наТертулијан се покажани инстанциите во кои тој го споменува мотивот нападнатите ангели преку вината и грешноста на ќерките човечки, и потребатаза спречување на каква било слична трансгресија.
Keywords: Тертулијан; паднати ангели; девици; жени; покривање