РЕФЛЕКСИИ ЗА ПОЛОЖБАТА НА НАСТАВНИКОТ ВО XXI ВЕК НАСТАВНИЧКИОТ ПОВИК Е ПОВЕЌЕ ОД ПРОФЕСИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Овој труд ја анализира положбата на наставничката професија во рам-ки на пошироката општествена стварност во XXI век, со особен осврт на со-времениот македонски педагошки и општествен контекст. Трудот најпрводава сумирано претставување на неколку централни пунктови поврзани сонаставничката професија во современото општество: 1. Интерпретација наовогодишната тема на УНЕСКО: „Трансформацијата на образованието почну-ва со наставниците“; 2. Консултирање на неколку теории кои даваат поширо-ка перспектива на наставничката професија генерално (Конрад Лисман, ЏорџШтајнер, Џон Дјуи и Џером Брунер); 3. Критика на негативната тенденцијанаставничката професија да се толкува од гледна точка на пренос на информа-ции, а не во рамки на поширокиот воспитно-образовен процес, како што тоаго налага теоријата и историјата на педагогијата. Остатокот од трудот сезанимава со применување на генералните педагошки и филозофски теории врзмакедонскиот современ контекст во дијалог со специфичната македонска пе-дагошка традиција. Трудот посветува особено внимание на „Концепцијата заосновно образование“ (2021) којашто е интерпретирана како обид да се реин-терпретира и рехабилитира положбата на наставникот во современото маке-донско образование.
Keywords: образование; наставник; компетенции