УЛОГАТА НА ИКТ ВО НАСТАВАТА И УЧЕЊЕТО НА МАТЕМАТИКА ВО ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Примената на технологијата е составен дел од секојдневниот живот,оттука развојот и интеграцијата на информациско-комуникацискататехнологија (ИКТ) во учењето и наставата се очекувани. Тргнувајќи одпочетоците на технологијата кои се темелат на математиката како наука,фокусот на интерес во овој научен труд го насочуваме конкретно кон употребатана ИКТ во наставата и учењето на математика во основното образование.Акцент ставивме на согледување на влијанието на ИКТ врз наставниот процеси процесот на учење, како и на примената на ИКТ-алатките во стекнувањетоматематички знаења. Целта на оваа систематска анализа е прикажувањена придобивките од интеграцијата на ИКТ во наставата и учењето наматематиката, но и ограничувањата и предизвиците со кои се соочуваатнаставниците и учениците во основното образование.Врз основа на обемниот преглед на релевантни теоретски и практичнирезултати, севкупно сумиравме дека интеграцијата на ИКТ во голем степензависи од компетентноста на наставниците за користење на новататехнологија. Позитивното влијание на ИКТ во наставата и учењето поматематика е неспорно, затоа што технологијата ја намалува логистиката вопроцесот на планирање и реализирање на наставата, ја зголемува интеракцијатаво училница и го поттикнува учењето на математиката преку визуализацијана апстрактните поими и процеси, не изоставајќи ја можноста за самостојноучење.
Keywords: ИКТ; наставен процес; процес на учење; математика; основно образование