ПОТЕНЦИЈАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЈА НА ГЕНЕРАТИВНА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ОД ТЕРОРИСТИ И НАСИЛНИ ЕКСТРЕМИСТИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Овој труд ќе анализира како и до кој степен терористите и насилнитеекстремисти досега комуницирале преку генеративна вештачка интелигенцијаи ќе ги идентификува потенцијалните начини на кои би можеле да ја злоупотре-бат генеративната вештачка интелигенција во иднина. Затоа е неопходно да сепреиспитаат претпоставките дека терористичките и насилните екстремис-тички актери брзо ќе ја усвојат генеративната вештачка интелигенција самоврз основа на проценката на способностите што таа може да ги понуди. Иакоистражувањата покажаа дека технолошката способност и достапноста секлучни двигатели на терористичките иновации, терористичките и насилни-те екстремистички актери исто така ја проценуваат секоја нова технологијаза нејзината компатибилност (и со нивниот начин на работа и со идеологија),релативната сложеност, трошоците и контекстот во кој тие работат. Разби-рањето на овие фактори, и изолирано и во однос еден со друг, ќе биде клучен ас-пект во следењето на степенот до кој терористите и насилните екстремистиусвојуваат генеративни алатки за вештачка интелигенција. Притоа, трудотќе се обиде да ја идентификува веројатната траекторија за злоупотреба на оваатехнологија од страна на терористичките актери, како и да понуди рефлексијасо некои првични препораки за креаторите на политиките.
Keywords: генеративна вештачка интелигенција; терористи; насилни екстремисти; пропаганда