КОН ОДРЖЛИВИ КОНФЛИКТНИ РЕШЕНИЈА: ПРЕДИЗВИЦИ И ПЕРСПЕКТИВИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Предвидувањата и очекувањата за помирољубиви, побезбедни икооперативни односи во меѓународниот систем со почетокот на XXI век, зажал не се остварија. Имено, и денес сме сведоци на бројни насилни внатрешни,но и конфликти помеѓу држави, чиешто решавање и разрешување не е нитуна повидок. Оттука, неминовно се наметнува дилемата за апликативноста,ефикасноста и одржливоста на постоечките пристапи за справување соконфликтите, т.е. дали истите нудат прифатлива платформа за креирањереални решенија, а во таа насока, кои се и главните предизвици на овој план.Во тој контекст, целта на анализата во трудот е истражување на можнитеодговори на посочената дилема. За таа цел, фокусот е конкретно ставенна анализа на постоечките предизвици од односот теорија - практика и одизлезните решенија врз апликативноста и одржливоста на инструментите иметодите на пристапите за решавање и за разрешување на конфликти.
Keywords: конфликт; решавање; разрешување; предизвици; решенија