VITA PRACTICA: ΦΡΟΝΗΣΙΣ И СВ. МАКСИМ ИСПОВЕДНИК (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Како продолжение на Аристотеловото дефинирање на φρόνησις какодоблест со која индивидуата се оспособува во секој поединечен случај да го нај-де оптималниот избор за дејствување кое во заднината ја има генералнатаслика за евдајмоничен живот, во специфичен средновековен контекст, φρόνη-σις се концептуализира и во филозофијата на св. Максим Исповедник. Споредсв. Максим Исповедник, φρόνησις претставува разбирање на практичнитенешта кое е поврзано со активниот живот, имено, „моќ за одлучување која јаодредува соодветната употреба на разумот во праксата“ (Amb Io. 1109B).Во овој текст ќе биде разгледан концептот φρόνησις во делата на св.Максим Исповедник низ неколку аспекти: созданието како израз на Боже-ствената φρόνησις, φρόνησις во рамките на системите на доблестите инејзината функција, φρόνησις како основа за vita practica и односот на vitapractica и vita contemplativа. Низ овие тематски точки ќе бидат изведени ка-рактеристиките на φρόνησις кај св. Максим Исповедник кои ги рефлекти-раат неговите тежнеења за помирување на микрокосмичките антиномии сомакрокосмичката парадигма на вечниот Логос.
Keywords: СВ. МАКСИМ ИСПОВЕДНИК; ФРОNHΣIΣ; VITA PRACTICA; VITA CONTEMPLATIVA