НЕСПОЗНАТЛИВОСТА И НЕИСКАЖЛИВОСТА НА БОГ СПОРЕД ЏОН СКОТ (ЕРИУГЕНА) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2019)
Во статијата се истражува негативната теологија употребувана одстрана на Џон Скот (Ериугена) во делото „За поделбата на природата“, ка-ко јадрена структура во неговиот онтолошки систем. Апофатичките ста-вови се круцијални во експозицијата на Ериугена на позицијата и улогата наБог, а со тоа и на слoженото функционирање на четирите поделби на приро-дата и неговиот концепт за петте начини на интерпретација на постое-њето. Основните категории во неговиот систем на природата се покажани,заедно со најсилните тврдења за неискажливоста и неспознатливоста на Бог,за потем да се анализира неговата методолошка рамка на катафатичката ина апофатичката теологија во пристапувањето кон непристапната, нат-суштинска, неразбирлива природа на божественото.Ставовите на Ериугена за вредностите и значењето на двете гранкина теологијата ги поставуваат не во конфликт или меѓусебно недоразбирање,туку како комплементарни и во постојана хармонија. Најголем дел од тек-стот се однесува на претпочитањето на Ериугена на негациите од апофа-тичката теологија во говорењето за Бог, заедно со очигледната свесност деказаслугите на катафатичката теологија се исто така значајни во изразување-то на трагата од Бог како манифестација во создадениот свет; како и на не-говиот дијалектички маневар на нагласување на важноста на повеќе-отколкуформулациите за божјата натсуштинскост. Затоа, разгледани се идеите наЕриугена за формулите што по форма се афирмативни, а по значење нега-тивни, за да се покаже неговото разбирање на предностите на синтезата накатафатичката и апофатичката теологија, во форма на „хиперфатичка“теологија што го изразува Бог како неизразлив (бидејќи е повеќе отколку из-разлив).
Keywords: ЕРИУГЕНА; БОГ; АПОФАТИЧКИ; КАТАФАТИЧКИ; ПОВЕЌЕ ОТКОЛКУ; НЕИСКАЖЛИВОСТ